Monday, August 2, 2010

isytihar harta - langkah reform yg seharusnya disokong

1. Ketua Pesuruhjaya SPRM telah menyatakan baru2 ini pandangan beliau agar menteri kabinet dan pemimpin kerajaan mengisytiharkan harta mereka kepada umum didalam usaha memperkukuh langkah reform melawan gejala rasuah di negara ini.

2.Berbagai reaksi timbul berikutan kenyataan Pesuruhjaya SPRM itu yang pada hemat saya jujur dan berani didalam cita2 membanteras rasuah di negara ini.

3.Saya sokong dan amat bersetuju dengan pandangan beliau dan percaya ianya satu langkah ke arah pemantapan reform yang signifikan di negara ini.

4.Namun saya merasakan keperluan menumpukan tumpuan kepada memantapkan imej SPRM di mata rakyat terlebih dahulu sebelum langkah baru dilakukan.

5.Kredibilti SPRM merupakan prasayarat utama didalam menjayakan sebarang langkah berani mempertingkatkan usaha reform dinegara ini dan kita sedia maklum imej SPRM tercalar akibat serangan yang sengaja dilakukan oleh anasir anti kerajaan yang melaungkan reform palsu.

6.Justeru saya merasakan keperluan untuk fokus mempertingkat imej dan kredibiliti SPRM buat masa ini dan hanya setelah kredibiliti dipulihkan sepenuhnya langkah2 lain di lakukan termasuk langkah perisytiharan harta kepada umum.

7.Namun saya ingin ulangi sokongan terhadap cadangan Pesuruhjaya SPRM dan mengucapkan syabas atas cadangan jujur dan berani beliau.


4 comments:

 1. Secara pribadi apakah awak percaya bahawa Datuk Sri Najib tak terlibat dalam pembunuhan Attantuya dan tidak pernah terpalit pun dengan unsur rasuah?

  ReplyDelete
 2. SUADAR EZAM......APA KATA SAUDARA YG SATU PENTAS MELAUNGKAN ""SELAMAT KAN SELANGOR"" DENGAN KHIR TOYO TANYA EX-MB NIE """MANA DIA DAPAT DUIT BUAT RUMAH BANGLO HARGA JUTA TU"" BULAN PUASA NIE SAUDARA JANGAN TIPU JAWAPAN MESTI IKLAS YA....

  ReplyDelete
 3. SAUDARA APA KATA SAUDARA SYORKAN PADA PM 1MALAYSIA SURUH DIA BUAT DULU SERTA KRONI2 NYA.
  ADA BERANI?

  ReplyDelete
 4. No, People like you are.

  ReplyDelete